El perquè dels sons d’un idioma

Al món hi ha 6.909 idiomes, segons un cens del 2009 presentat en un congrés etnogràfic a Dallas. Generalment s’assumeix que les diferències fonètiques dels idiomes són arbitràries, que depenen de l’aprenentatge i de la història de cada llengua concreta, inclosa la família lingüística a què pertany. Tanmateix, un article publicat a Plos One per investigadors de la Universitat de Miami, als EUA, indica que característiques geogràfiques com l’altitud i la proximitat a zones no habitables influeixen en alguns dels sons propis de cada idioma.

Tots els idiomes tenen una base exclusivament cultural i es transmeten per aprenentatge. No obstant, la nostra constitució biològica és imprescindible per generar tota aquesta riquesa lingüística, gràcies a un cervell prou complex per aprendre, reproduir i interpretar les paraules i les frases i a un aparell fonador capaç de produir i encadenar amb precisió multitud de sons.

Les vocals són més sonores que les consonants, i això permet que puguin sentir-se de molt més lluny. Diversos treballs han demostrat que les llengües pròpies dels climes tropicals utilitzen, en general i de mitjana, més vocals, i que la durada de la seva pronunciació és més llarga. Això és perquè fan molta més vida a l’aire lliure i, per tant, s’han de comunicar a distàncies superiors.

D’altra banda, els idiomes que s’han format i es parlen en zones amb certa alçada sobre el nivell del mar, especialment si estan a prop d’indrets inhabitables, presenten, en general, una abundància de consonants ejectives (com p , t i k ), que es fan amb la boca tancada o semioberta, a diferència de les vocals, la qual cosa ajuda a disminuir la quantitat d’aigua que es perd per evaporació en parlar. Aquest estalvi d’aigua és rellevant en climes àrids.

Podeu llegir l’article complet a: http://www.ara.cat/premium/ciencia/Le-influence-sons-Lescassedat-influeix_0_955704462.html

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>